Analysguiden: Överraskar på uppsidan

FrontOffice (FO) innehav QuickBit (QB) gör framsteg med kraftigt ökade intäkter och höjd lönsam­het under perioden okt – dec 2018. Det till följd av lanseringen genom introducentnätverk. Samtidigt ökar FO sitt innehav inför en eventuellt kommande listning av QB. Aktien handlas till en rabatt om 53 procent mot det av oss beräknade substansvärdet. Denna rabatt bedöms omotiverat stor.

Sedan senaste analysen har det varit mycket surr kring QuickBit (QB). Det med all rätt: Under den andra halvan av 2018 har intäkt­erna ökat markant och för perioden okt – dec 2018 (kv2) visade QB upp en omsättning om 477 MSEK till ett positivt nettoresultat om 3 MSEK. Den kraftiga tillväxten förklaras av lyckosam lanseringen genom flera introducent­nätverk/affiliatenätverk som hjälper bolaget att nå ut och implemen­tera sin teknik hos e-handlare globalt. Volymerna är alltså uppe på nivåer där bolaget gör break-even (och lite till) tidigare än vad vi hade räknat med. Detta är helt klart en positiv nyhet och vi tar därmed också upp prognoserna för QB. Vi justerar också upp det uppskattade värdet till 225 miljoner kronor, från tidigare 146 miljoner kronor. FrontOffice har också ökat sin andel till 10,3 procent i QB inför en eventuellt kommande listning på NGM.

Samtidigt har det varit tyst kring bolaget största innehav, FTCS. Hur projektet med Banko BS2 i Brasilien fortlöper är således okänt. Till vår vetskap har heller inga nya projekt tecknats. Vi behåller dock vår positiva vy på FTCS och lämnar värderingen oförändrad på 464 MSEK tillsvidare. Samtidigt har inte Svensk Företagsrekonstruktion (SFR) levererat en orderbok i linje med våra förväntningar vilket innebär att vi tar ner det motiverade värdet till 10,1 MSEK (15,1). Dock skall nämnas att FrontOffice realiserat en vinst om 1,4 MSEK i Samtrygg, motsvar­ande en fin avkastning om 70 procent. Det påvisar bolagets förmåga att identifiera kortsiktiga investeringar.

Netto­effekten av alla justeringar i innehaven samt uppjusterade koncern­gemensamma kostnader efter fjärde kvartalet 2018 innebär att det motiverade värde per aktie sjunker till 2,1 kronor från tidigare 2,6 kronor för de kommande 6 – 12 månaderna i ett basscen­ario. 2,1 kronor per aktie motsvarar en rabatt på 17 procent relativt vårt bedömda substans­värde, då inkluderat konsultverksamheten. I rådande stund är substansrabatten 53 procent, vilken vi anser är omotiverat stor. 

Läs hela analysen här.

Detta är ett pressmeddelande från Analysguiden.

Kategori
PDF
Ladda ner
Arkiv
Sök